europa mea
Fãrã pasaport în Elvetia sau sentimentul libertãtii

Iana Cristea


Elvetia, tara bãncilor, dar si a ciocolatei este, pentru noi, românii, unul din mirajele bãtrânului nostru continent. Si, ca orice miraj, ne atrage fãrã voia noastrã, mai ales dacã suntem romantici sau visãtori. În Elvetia se ajunge însã destul de greu si chiar niciodatã dacã nu ai acolo pe cineva care sã-ti întindã o mânã da ajutor sub forma unei invitatii.
Aflându-mã în sudul Germaniei, la numai 30 de km de granita imaginarã între germani si elvetieni, dar mult mai greu de trecut decât Alpii pentru noi, românii, am suferit câteva zile în tãcere cã nu pot pune mãcar un picior în tara lui Wilhelm Tell.
Se pare însã cã germanii pot citi în sufletele românilor pentru cã, de 1 martie, am primit din partea bunului meu prieten Klaus, un dar neasteptat.
Este sâmbãta dimineata si ne urcãm în masinã cu intentia de a merge pe malul lacului Boden See sau Konstanz, situat la granita dintre Germania, Elvetia si Austria. Privit pe hartã, lacul are forma unui cap de iepuras ce iese din Austria si-si întinde boticul si urechile mari, dar inegale, între Germania, la nord, si Elvetia, la sud.
Desi este doar 1 marite, este foarte cald si cerul nu are nici o umbrã de nor. Pe câmpurile ireprosabil lucrate, primele colonii de berze. Nu am vãzut niciodatã atât de multe si mã gândesc cã ele vestesc primãvara, dar si apropierea lacului. În apropierea lor, mânji iesiti pentru prima oarã din grajd. Îmi spun în gând cã sunt semne bune si berzele si mânjii. În fata caselor, lângã case si peste tot, tufe imense de rhododendron cu flori mari albe, galbene, roz si mov. Rhododendronul, pentru noi, sunt numai niste petice mici, roz, ce se tin bine de stânca Bucegilor. Mã întreb în gând daca tufele acestea imense, de 1,50-2 m nu ar rezista si la noi, ca sã aducã un plus de frumusete caselor de munte.
Soseaua 31 pe care rulam este ca toate celelalte: oglindã. Din loc în loc, avertizoare de reducere a vitezei pânã la 15-10 km/orã pentru cã, undeva, rãtãcitã de celelalte din sat, se aflã o casã ce trebuie feritã de zgomot si de trepidatii. Alte avertizoare impun reducerea vitezei numai pentru cã pe aici, pe undeva, si-a fãcut obiceiul sã traverseze strada, vreo colonie de rate în drumul lor spre lac. Lucrurile acestea nu deranjeazã pe nimeni pentru cã oamenii au un mare respect pentru tot ce înseamnã mediu natural si pentru cã au încã puterea sã se bucure la vederea unei vietãti ce-si vede de treburile ei, la fel de importante, de altfel, ca ale noastre.
Ajungem la Singen pe care îl traversãm în mare grabã si ne îndreptãm spre Radolf-Zell. Si, dintr-o datã, se întâmplã ceea ce mi se întâmplã când merg cu trenul la mare: mai întâi simt prezenta lacului apoi vãd dunga alburie ce îi confirmã prezenta. Casele sunt dispuse în trepte, cu fata spre lac. Ne aflãm de fapt în vârful urechii dinspre S. A iepurasului meu imaginar. Rãmân mutã de uimire când descopãr atâta frumusete si ordine. Nu ne oprim însã. O luãm spre stânga, pe malul lacului, ajungem pe cealaltã ureche care se cheamã Uberlinger See, o urmãm de aproape si ajungem la Friedrichshaffen (adicã portul lui Friedrich). Pe lac, pe care eu nu-l scap din ochi, tot ce se cheamã ambarcatiune, iar pe maluri, tot ce poate zbura sau înota pe lac. Drumul nostru continuã si desi nu înteleg de ce nu ne oprim, nu întreb nimic. Adevãrata situatie o înteleg când ajungem la Lindau, adicã în Austria. Nu mã alarmez datorita vizei mele Schengen si poate si unui fel de inconstientã pe care mi-o dau binele si frumosul. Abia când ne apropiem de Forschach mã trezesc din reverie, aterizez pe pãmânt si înghet. Se apropie imaginara granitã – pentru ei – zidul infransisabil pentru mine, între Austria si Elvetia. Nu am vizã de Elvetia, nu am „grenze carte” adicã permis valabil 48 de ore care costã fix 48 DM. Klaus râde si-mi spune: „kein problem Iana, ich bin Deutsch”. Îi explic cã pentru ei, oricând si oriunde în lume este Kein Problem” „aber ich bin Rumane und ich habe immer Problem”. Klaus râde din nou si, privindu-l, am o revelatie: sentimentul pe care îl are el acum, este sentimentul pe care mi l-am dorit eu întotdeauna, cel mai important poate, pentru care am fãcut si voi face mereu sacrificii: sentimentul libertãtii dublat de demnitate. Nimic nu se comparã cu sentimentul cã poti merge oriunde în lume dacã ai chef si bani si cã, acolo unde esti, te porti cu demnitate, dar esti si tratat cu respect.
Îmi înghit nodul din gât si mã las în mâinile lui Kaus, în care am încredere oarbã. La granita care nu existã de fapt, doi soldati ne salutã cu respect si ne fac semn sã trecem. Rãmân interzisã si Klaus izbucneste în râs. Eu izbucnesc în lacrimi si blestem America si Anglia si Rusia care m-au obligat sã trãiesc într-o tarã comunistã.
De data aceasta privesc lacul spre dreapta.
În stânga noastrã este semnalatã Oberschwabische Barockstrasse Sudroute. Casele, dar si oamenii sunt ca cei de pe malul german. Rulãm deci pe malul elvetian al lacului Constance trecând prin Abon, Romars-horn, Kreuylingen si ajungem din nou într-un loc foarte vizitat de turisti, Stein amRhein, stânca în trepte pe care se rostogolesc vãlurile de apã ale Rinului.
Este searã deja si emotiile mele nu au luat sfârsit: am intrat în Elvetia, dar trebuie sã si ies. Dincolo de Schaffhausen, tot doi soldati ne fac politicos semn sã trecem si ne multumesc cã le-am vizitat tara. Simplu, nu?

sus

Demo Dyro Web Scrollbars 1.1